Wat is Haptotherapie?

Persoonsgericht: voelen, vitaliteit en veerkracht

Persoonsgericht

Haptotherapie is een persoonsgerichte therapie waarbij jij en je gevoelens centraal staan (hapsis betekent gevoel/tast in het Grieks). Stilstaan bij je gevoelens vraagt aandacht en tijd. Wanneer je je gevoelens te lang negeert of wanneer je je afsluit voor je gevoelens of je omgeving kunnen er klachten ontstaan. Je ziet bijvoorbeeld het leven aan je voorbijgaan, zonder dat je er echt deel van uit maakt. Of je hebt juist het gevoel dat alles op je afkomt en hebt het gevoel dat je overmand wordt door je gevoelens. Vaak komen mensen bij een haptotherapeut omdat ze niet lekker in hun vel zitten.

Mogelijke klachten

Het afsluiten van je gevoelens vertaalt zich vaak ook lichamelijk. Je kunt dan bijv. klachten krijgen van lusteloosheid, depressiviteit, overmatige alertheid, extreme prikkelbaarheid, vermoeidheid of burn-out. De haptonomie (studie waarop de therapie gegrond is) gaat ervan uit dat de psyche (geest) en soma (lichaam) een geheel vormen en dus van invloed zijn op elkaar voor je algemeen welbevinden.

Voelen, Vitaliteit en Veerkracht

Gevoelens zijn belangenbehartigers en geven aan wat je nodig hebt op een bepaald moment in je leven. Als je niet meer goed voelt of wanneer je minder bewust bent van je gevoelens, weet je vaak ook minder goed wat jou goed doet. De haptotherateut laat je gevoelservaringen opdoen zodat je weer in contact komt met je gevoelens. Door bewust te worden van jezelf en je gevoelens leer je beter te kiezen voor dat wat jou goed doet. 

 

De haptotherapeut gebruikt hiervoor vaak de bevestigende aanraking. Hierdoor word je niet alleen fysiek (aan-) geraakt, maar komen ook gevoelens los. Samen de betekenis van deze gevoelens onderzoeken is een belangrijk onderdeel van de therapie. Je leert signalen van je lichaam op tijd te herkennen (bijv. wanneer je sluit) zodat je op tijd kunt kiezen voor datgene wat jou goed doet. Hierdoor blijf je vitaler en met meer zin in het leven staan. Je veerkracht wordt groter.

 

Naast de bevestigende aanraking op de zogenaamde behandelbank, doen we contactoefeningen en werken we met verschillende materialen (bijv. een wiebelplank) om gevoelservaringen op te doen. Steeds staan jouw ervaringen en gevoelens in relatie tot jouw hulpvraag centraal.

Het belang van contact

Contact betekent letterlijk met (con) gevoel (tact). Gevoelens en ervaringen wisselen we continu uit en doen we op in contact met belangrijke anderen (in eerste instantie met je ouders/opvoeders). Ook minder fijne ervaringen doen we op in contact. Samen onderzoeken we welke (positieve en negatieve) patronen je hebt ontwikkeld in contact en hoe je hier anders mee om kan gaan. Hierdoor kun je je vrijer gaan voelen in contact met anderen, maar in eerste instantie vooral in jezelf. Dit geeft lijfelijk meer ruimte en je vitaliteit neemt toe. Om bewust te worden van (oude) patronen, blijf ik als therapeut niet buiten schot. Ik zal veelvuldig mijn waarneming inzetten wanneer dat dienstbaar is aan jouw proces. Op deze wijze is ons contact een spiegel voor wat in het dagelijkse leven soms ook gebeurt. Dat is leerzaam, maar soms ook confronterend. Mijn humor, lichtheid, maar ook mijn zachtheid zijn typerend voor mijn begeleidingswijze. 

Neem contact op

Mocht je meer willen lezen over haptotherapie, klik dan op links en literatuur. Natuurljk ben je ook welkom voor een kennismakingsgesprek waarin we kijken of haptotherapie passend is.